divendres, 20 de juny del 2014

Viatgem a Lesera amb el CRA Celumbres



Ja s'han acabat les classes d'aquest curs escolar i, per això, ahir el CRA Celumbres (Cinctorres, Portell i Castellfort) va fer una petita excursió a Forcall per a acomiadar-se tots i gaudir d'unes activitats didàctiques i lúdiques.

Després de llegir i treballar a l'aula el conte de Libori i seguir aprenent molt encuriosits al voltant dels romans, tots i totes van demanar als mestres si els podien portar al jaciment de La moleta dels Frares, per a conéixer de primera mà el lloc on va viatjar Libori.

Allà els vam acompanyar, per ajudar-los a interpretar el que queda de la ciutat romana de Lesera. Però, amb tot això, i encara que van estar moooolt atents, tant ells com nosaltres ens vam oblidar d'acabar d'explicar una coseta, que avui encara quedava pendent, segons ens han comentat els mestres.

Per això us l'expliquem ací!



Havíeu de recordar a Joan Maçaner, veritat? D'acord, però primer començarem per fixar-mos en aquesta pedra:

Ara dedicada a Júpiter pels habitants de Lesera
  
Fixeu-vos ben bé perquè, si aneu a Morella, la veureu enganxada a la façana d'una casa del pla dels estudis.

Transcripció del que posa a l'ara, segons G.Alföldy
En aquesta pedra, hi ha un text en llatí en el qual posa que els ciutadans d'un lloc anomenat Lesera dediquen una ara (un petit altar) al deu Júpiter per haver salvat al seu emperador romà, Caracal·la.
L'home va tindre un enfrontament amb el seu germà, al que van acusar d'intentar assassinar-lo. Per celebrar que s'havia salvat de la mort, es van erigir dedicatòries a Júpiter per moltes ciutats de l'Imperi, cap a l'any 212 d.C. Aquesta pedra és l'únic testimoni d'aquest fet conservat en les províncies d'Hispània.


La importància de la pedra per a nosaltres deriva en què, gràcies a ella, sabem que la ciutat s'anomenava Lesera en temps romans. Si no fora pel text que hi ha en ella, seria impossible saber el nom d'aquell lloc.

Però, com sabem que la pedra prové de la moleta dels Frares? La clau està en la família Maçaner, a finals del segle XVII i principis del XVIII. Aquesta tenia moltes propietats, entre elles les terres de la moleta i també la zona del mas de la Vespa, al terme de Morella. Per construir edificis en aquest últim lloc es necessitava molta pedra i, per ser de la seua propietat, es creu que van poder aprofitar moltes de la moleta (imagineu-vos, tota aquella muntanya plena d'enderrocs d'edificis!!).
Sabem per això que la pedra que ens ha proporcionat el nom de la nostra ciutat en temps romans, encara que ara està a Morella prové, amb molta probabilitat, del jaciment arqueològic forcallà.

L'estudi d'aquest tipus de materials (com en aquest cas, les inscripcions en pedra) s'anomena "epigrafia" i és molt important per saber els noms de les ciutats en l'antiguitat. Sabem, per tant, que la nostra ciutat romana es va anomenar Lesera gràcies a aquesta pedra i a les investigacions de persones molt enteses en el tema com l'epigrafista alemany Dr. Geza Alföldy, l'historiador forcallà Josep Eixarch o el professor de la Universitat de València Dr. Ferran Arasa, director de les excavacions a la moleta dels Frares.

Per últim, ací teniu l'enllaç a la notícia que han penjat al bloc del CRA:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada