dimarts, 8 de juliol del 2014

Visita a Lesera amb motiu de la VII Fira ibero-romana de Forcall


Fa unes setmanes, concretament el diumenge 22 de juny i amb motiu de la VII edició de la fira ibero-romana de Forcall, vam realitzar una visita interpretativa al jaciment de La moleta dels Frares. Allà vam recórrer tots els indrets del qual va ser fa molts anys la ciutat romana de Lesera, reconeixent cada punt a través del que els experts en arqueologia han anat investigant al llarg de l’última dècada d’excavacions, així com les teories sorgides al llarg dels 130 anys transcorreguts des del seu descobriment.

A la visita van assistir persones de molts indrets. Alguns eren visitants encuriosits per conéixer aquest lloc tan important que ha inspirat la realització de la fira a Forcall, uns altres vinguts de Forcall o de pobles de la comarca què, encara que són coneixedors de la història del lloc, van ser fidels a la pujada a Lesera, que feia un parell d’anys que no s’organitzava dins de les activitats de la fira.


L’anècdota a destacar va ser l’assistència d’un grup d’aficionats i professionals tant a la fotografia com a la natura, que aprofitant una trobada a la població veïna de Villores, es van arrimar a gaudir de la visita al nostre jaciment. La jornada villorana d’aquest grup va consistir en un “testing” de biodiversitat, en el qual es fan fotografies a diversos insectes, plantes, etc. per penjar-los posteriorment a la web "biodiversidadvirtual.org". Allà, les espècies que no han sigut reconegudes pels fotògrafs, poden ser reconegudes per altres especialistes, que pengen els seus comentaris al voltant de la fotografia i, d’aquesta manera, tots contribueixen a ampliar el nombre d’espècies conegudes a cada zona.

A la trobada, organitzada per l'associació sense ànim de lucre "Fotografía y Biodiversidad", van assistir 30 persones vingudes des de Barcelona, Tarragona, Terol, Mallorca, València i Castelló. El diumenge, per fer un descans en la seua feina, ens van acompanyar durant la visita al jaciment, avisant-nos només començar que potser estarien més pendents dels "bitxos" del lloc que de les explicacions.

Va ser molt divertit veure com els intrèpids visitants es debatien entre voler escoltar la història de Lesera sense perdre un punt dels minúsculs éssers que l'habiten en l'actualitat. Ja ens van confessar que l'explicació del fòrum la va destorbar un aufrany que va passar volant en eixe moment. Mentre la guia explicava, tots es van quedar mirant al cel, passant olímpicament d'ella!

Siga com siga, des d'ací ens alegrem molt de què gaudiren de la visita i què, d'una manera diferent, hagen contribuït a conéixer els habitants de Lesera al segle XXI: els bitxos i les plantes que regnen als seus bancals.

Ací teniu l'enllaç a algunes fotografies que van fer. Pareix que son d'una espècie invasora... ;-) Gràcies!!!
http://www.biodiversidadvirtual.org/insectarium/Monica-La-Guia.-img602470.html

(Les fotografies de l'article han sigut enviades per Jacint Cerdà. Moltes gràcies!!)

2 comentaris:

  1. sóc un dels pendents de les "bitxos"
    Per a començar, la guia va ser molt atenta, vam aprendre molt, puc parlar per alguns, es porta de meravella i explique molt bé tot.

    tornare el proxim any

    salutacions des de Villores

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies i fins la propera!!! Un plaer haver-vos conegut!!
      Salutacions!

      Elimina