dimarts, 21 de febrer del 2017

"Projecció social de les activitats de difusió arqueològica"

"Projecció social de les activitats de difusió arqueològica", així és com es va anomenar la taula rodona organitzada per l'Associació Arqueològica de La Vall d'Uixó el passat divendres 17 de febrer.
Esta activitat, emmarcada dins de les II Jornades d'Història, Etnologia i Patrimoni que se celebren en la dita població, va comptar amb la presència d'Antonio Ropero, alcalde d'Olocau de València, David Lluch, regidor de cultura de La Vall, José Enrique Puxol, tècnic de patrimoni de La Vall i Mònica Segura, des del projecte La Maleta de Libori, sent moderador David Quixal, arqueòleg i professor de la Universitat de València,

Per començar, i després de la presentació dels assistents, cadascú va explicar la seua experiència en el camp de la difusió del patrimoni arqueològic. Des d'Olocau, on es troba el jaciment arqueològic del Puntal dels Llops, l'alcalde representava l'aposta per fer activitats centrades en este patrimoni des d'una institució pública com és l'Ajuntament. La seua explicació va girar al voltant dels treballs de posada en valor del seu jaciment, defenent la idea que estos no deuen estar rodejats de tanques de protecció que puguen impedir l'accés lliure de la gent, així com tampoc es deu, segons la seua opinió, cobrar als visitants per gaudir d'un patrimoni que és seu. Així mateix, va explicar l'èxit rotund que han tingut les visites teatralitzades i guiades, els tallers i totes les accions educatives que s'estan portant a terme en Olocau, que ja ha acollit més de 20.000 persones en poc de temps.

Per una altra banda, Mònica Segura, que va ser convidada a la taula rodona com a exemple d'impuls d'un projecte des d'una iniciativa privada amb suport de l'Ajuntament, va exposar el germen i el desenvolupament de la seua proposta centrada en La Moleta dels Frares, explicant que allà sí que és necessari tindre una tanca de protecció que impedisca a la gent accedir lliurement al jaciment, pels intensos espolis als que s'ha vist sotmés al llarg de la seua història. A més a més, va explicar l'impacte de la seua proposta i la seua opinió respecte a la importància que per a ella té treballar amb la gent a la qual pertany dit patrimoni, en especial amb els xiquets i xiquetes, ja no només amb els turistes, ja que, allò que no es coneix, difícilment serà acceptat, apreciat i protegit.

Després d'ella, tant el regidor de cultura com el tècnic de patrimoni de La Vall, van explicar les iniciatives que s'estan promovent en esta població, com "Museu en marxa", i altres accions que pretenen aproximar les restes del passat a tots els valleros i valleres, així com als visitants, un gran nombre dels quals venen al municipi per visitar les famoses Coves de Sant Josep. Per a ells sí que és necessari cobrar als visitants per gaudir d'uns serveis què, d'aquesta manera, son més valorats, a més de contribuir així a generar certs ingressos econòmics que ajuden a mantindre'ls.


Finalment, es va establir un interessant debat, en el qual va participar activament el públic assistent. Els temes més destacats van ser la qüestió de si és necessari cobrar per l'accés a un museu, un jaciment o per gaudir d'una visita guiada, si és necessari col.locar tanques de protecció als jaciments arqueològics i altres temes relacionats en la dita protecció centrades precisament en el desenvolupament necessari de programes educatius basats en el patrimoni.


Una jornada ben interessant, a la qual estem molt agraïts d'haver pogut assistir per compartir experiències i parlar sobre moltes qüestions. A més a més, Ana Beltrán, il.lustradora del conte de Libori, és de La Vall d'Uixó, un fet que l'associació arqueològica va apreciar especialment. Esperem que algun dia puguen fer alguna col.laboració junts!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada